Francesca Bonnemaison, filla única d´uns botiguers de la Rambla de Barcelona casada amb Narcís Verdaguer, advocat i cosí de Mossèn Cinto Verdaguer, va crear l´Institut de Cultura i la Biblioteca per a dones, la primera de tot Europa. Poc es podia imaginar que aquell projecte esdevindria tan important i afavoriria a tantes dones que inclús la sobreviuria amb el temps després de la seva mort.
Si bé Francesca va entrar a l´Escola de Mestres de Joan Bardina el seu marit ho va desaprovar i ella ho va deixar córrer però la seva inquietud vers la cultura de les dones persistia i va fundar, instada pel rector de la parròquia de Santa Anna de qui va acceptar cinc-centes pessetes pel projecte, una biblioteca per poder fomentar la lectura per a, sobretot, les noies obreres; també els aconseguia llocs de treball i formava les dones, sempre amb paràmetres cristians.
Des del seu inici a la parròquia de Santa Ana l´any 1909-1910, el seu projecte no va parar de créixer . Es va haver de traslladar de local i es van instal·lar al carrer Elisabets lloc on va obtenir molt prestigi i el nombre de sòcies va anar en augment a gran velocitat. Finalment es va ubicar a Sant Pere més Baix, on està actualment. Després d'una aturada per la Guerra Civil espanyola i que s'exiliés l'any 1936 van ocupar l'espai la secció femenina de la Falange Espanyola l'any 1941. A la tornada a Barcelona la seva obra va perdre l'esperit i la il·lusió de quan va començar la seva proposta, el que va fer que quan va morir l'any 1949, no fos valorada la seva feina per cap dels partits, ni dictadura, ni esquerra, però la seva labor ja havia influït perquè les dones barcelonines haguessin agafat embranzida per a l'aprenentatge de moltes matèries i tinguessin les eines necessàries per seguir la labor de la seva creadora.
Li hem d'agrair la seva labor i la seva entrega al projecte que va iniciar amb il·lusió , valentia i entrega, malgrat les dificultats de l'època.
Moltes gràcies Francesca!!!
Antònia Riu
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada