La Teresa havia nascut a Sant Andreu al si d’una família treballadora. Quan va complir setze anys va començar a treballar a la Fabra i Coats com a ajudant en un teler.
Però aquell treball li resultava feixuc i avorrit. De fet, la Teresa era feliç amb un paper i un llapis a la mà. Dibuixava edificis en perspectiva.
Un diumenge, a casa la seva tieta, va sentir parlar per primer cop de Francesca Bonnemaison. La tieta treballava de cosidora per la Sra. Paquita, així és com li deien i parlava amb admiració d’ella. Ja feia uns anys s’havia encarregat de fer la primera biblioteca per a dones a l'Església de Santa Anna i feia un any que s’havia inaugurat l’Institut de Cultura de la Dona. La tieta li va dir:
-La Sra. Paquita diu que la dona que sap llegir és millor-
-Tieta, jo hi podria anar a aquest Institut? Saps si també ensenyen a dibuixar?
- Parlaré amb la Sra. Paquita. Porta’m alguns dels dibuixos que fas…
La Teresa va passar una setmana molt nerviosa.
Quan va tornar a casa la tieta, la va trobar al carrer:
-La Sra. Paquita ens està esperant. Et vol conèixer.-
Quan van entrar a casa de la Francesca Bonnemaison, a la Teresa li va impressionar aquell terra de dibuixos geomètrics, il·luminat per precioses làmpades. La Sra. Paquita, la va saludar amablement i es va mirar detingudament els seus dibuixos. Ja ho tenia tot decidit, aniria al Institut de Cultura de la Dona i si volia treballar, a casa de la Sra. Fontcuberta com ajudant de cuina. Així viuria més a prop i podria treballar i estudiar
L’any 1916, la Teresa va començar a treballar a la Secció de telèfons de la Mancomunitat de Catalunya, dibuixava els mapes de les noves línies que s’afegirien a les ja existents i que comunicàrien tota Catalunya.
La Francesca Bonnemaison i l’Institut de Cultura de la Dona li havien canviat la vida.
Lydia Pérez
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada