Que puc dir de la Francesca Bonnemaison? Va ser una gran dona. Filla única d’una família burgesa que li va donar estudis. Es va casar amb advocat i polític Narcís Verdaguer. Ella hauria pogut dedicar-se a la llar, participar en accions caritatives i de societat. El seu desig i voluntat era ajudar a les dones obreres a ser independens, que aprenguessin a llegir, escriure i oficis perquè no tinguessin que dependre tant dels homes i ser una càrrega per la família. Per això va crear l'Institut Cultura i Biblioteca Popular per a la Dona.
Moltíssimes dones es van formar adquirir coneixements per poder treballar. La senyora Carmen va ser una d’elles, allà havia après a fer barrets i era el seu ofici, es guanyava la vida fent barrets per a casaments, festes i els dels uniformes que duiem a les escoles de monges, explicava que allà havia coincidit amb la célebre Mari Sampere que també anava aprendre a fer barrets abans de ser actriu.
Però al 1936 va esclatar la maleïda Guerra Civil va truncar moltes esperances i desitjos. Francesca Bonnemaison va haver d'exiliar-se, quan va poder tornar, va veure amb gran tristesa “que el seu Institut s’havia convertit en “Instituto de Cultura para la Mujer de la Sección Femenina de la Falange Española Tradicionalista y de la Juntas de Ofensiva Nacional Sindicalista”.
Va morir al 13 d’octubre 1949, es va sentir molt sola, els seus éssers estimats ja no hi eren.
Gràcies Francesca Bonnemaison per donar-nos l’oportunitat d’aprendre.
Pepita Bernaus
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada